Védekezés, családtervezés

Nem indok, hogy valaki fiatal. Nem indok, hogy apa nem tud róla. Nem indok, hogy a módszer macerás, hogy sok kiadással jár, hogy hormonális, hogy anya ellenzi. Én a gyerekekkel vagyok. Minden jobb, mint egy terhességmegszakítás.

A védekezésnek számos módja létezik. Hatékonyságukat Pearl-indexben mérik, ami azt mutatja, 100 nő közül, az adott módszert használva, egy év alatt hányan esnek teherbe.

A 0,02-től a 20-30-ig (!!!) mindenféle számok röpködnek, és sajnos mindegyik felmérés más-más adatokat közöl. Nagyon igaz az a – tévesen Churchillnek tulajdonított – mondás, miszerint “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. A nehézség az, hogy nem csak a számok térnek el egymástól a különböző irodalmak szerint, de a fogamzásgátló módszerek egymáshoz viszonyított hatékonysága is. Az egyik statisztika szerint biztosabb óvszerrel védekezni, mint helyi hatású készítményeket használni, a másik tanulmány azt írja, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egy kevéssé biztos módszerrel is nagy biztonsággal védekezik az, aki régóta alkalmazza, míg az atombiztos védelem is meginog, ha gyakorlatlanul, rosszkor, vagy hibásan alkalmazzák.

Terhességmegszakítást nem végzek.

%d blogger ezt szereti: