Nőgyógyászati problémák

Nőgyógyászati problémája egy életsorán sajnos szinte minden nőnek akad. Van, aki az enyhébb lefolyású betegségét nagyszerűen tudja kezelni, van, aki felfedezi a lelki és testi állapota közötti kapcsolatot, és van, aki a végletekig kivár, hátha a betegség elmúlik magától.

A rendelőben amellett, hogy megpróbálok Önnel együtt a panaszok kialakulásának okára rálátni, számos diagnosztikai lehetőség áll rendelkezésre.

Talán nem kell hangsúlyoznom az évenkénti méhnyakrák-szűrés fontosságát. A vizsgálat során egy nagy nagyítású optikával megnézzük a méhszáj felszínét, kenetet veszünk róla és megfestjük azt. A látott kép már segít abban dönteni, hogy van-e valami eltérés, de végső választ csak a levett kenet elemzése után kapunk. Hatalmas tapasztalattal, tudással bíró citológus-nőgyógyász kolléga, dr. Szalay László értékeli a kenetekben levő sejteket ez utóbbi vizsgálat során.

A hüvelyváladék minősége sok esetben kórjelző. A rendelőben lehetőség van a kenet mikroszkópos vizsgálatára. A váladékminta elemzését megvárhatja, így az alkalmazott gyógymód azonnal testre szabható, célzott lesz. Szerződésben állok több laboratóriummal, így, ha bakérium-, vagy HPV-tipizálásra van szükség, ehhez is biztosított a háttér.

A klasszikus, tapintásos nőgyógyászati vizsgálat mellett áramlásmérésre is alkalmas ultrahang-készülék segíti munkámat. Természetesen panaszmentesség esetén, kérésre, vagy szűrő jelleggel is csinálok ultrahangot. A kismedence hüvelyen keresztül történő vizsgálata mellett lehetőség van az emlők tájékozódó jellegű ultrahang-vizsgálatára is.

Az utóbbi években, talán az életmód- és étkezési szokásaink alakulása miatt nagyon megnőtt a vérzészavarral, gyermekvállalási gondokkal küzdő nők, házaspárok száma. Az ő kivizsgálásuk, kezelésük során hasznosíthatom endokrinológiai tudásomat. Ha a hormontermelő rendszer egyetlen eleme felborul, az eredményezheti akár az összes többi belsőelválasztású mirigy működésének zavarát is. Nagyon fontos tehát eldönteni azt, hogy ilyenkor hogyan tovább. Úgy gondolom, ekkor különösen fontos a fő problémára fókuszálni, és tüneti kezelések helyett az okot megszüntetni. Egy jókor jött életmód-váltás, az étkezési szokások átalakítása már önmagában elindíthatja a szervezetet az egyensúly visszanyerése felé. Nagyon fontos azonban, hogy kizárjuk azokat a kórképeket, amik hasonló tünetekkel járnak, de más típusú, esetleg komoly sebészeti kezelést igényelnek.

%d blogger ezt szereti: