Hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátlás az egyik legnépszerűbb és legbiztosabb védekezési módszer. A működési elve leegyszerűsítve az, hogy a petefészek által termelt hormonokhoz nagyon hasonló vegyületeket viszünk a szervezetbe. A magasabb hormonszinteket érzékeli a központi idegrendszer és válaszul gátolja a petefészkek működését (pontosabban nem készteti működésre a petefészkeket). A tüszőérés leáll, így nem keletkezik olyan petesejt, ami megtermékenyíthető lenne. A módszer, helyesen alkalmazva, nagyszerű hatásfokkal működik. Ront a védettségen a rosszkor (késve) bevett tabletta, a későn visszahelyezett hüvelygyűrű, a hatóanyag felszívódásának zavara (pl. hányás, hasmenés esetén), illetve egyes antibiotikumok szedése, amik a hatásosságot képesek akár teljesen kiiktatni.

Kellemes mellékhatása a hormonális fogamzásgátlásnak, hogy a méhnyálkahártya kevéssé vastagszik meg, így a vérzés kisebb mennyiségű és általában kevesebb panasszal jár, mint enélkül lenne. Ritkán előfordulhat az is, hogy gyógyszerszedés mellett egyáltalán nem jelentkezik menstruáció. A fogamzásgátlás abbahagyásával a ciklus az esetek elsöprő többségében gyorsan helyreáll.

A hormonális módszer mellett a ciklus általában pontos. Egy részükkel a vérzés eltolható, akár két-három hónapra fel is függeszthető. Ez a kényelmi szempontokon túl (pl. nyaralás) rendkívüli segítség olyan pácienseknek, akik endometriózisban szenvednek. Az ő vérzéseik komoly görcsökkel járnak, illetve minden menstruáció ronthat az endometriózis állapotán, így, ha nem, vagy nem annyit vérzik valaki, mint gátlószer nélkül tenné, csak jobban jár.

Sajnos hátrányuk is akad. Legfontosabb az, hogy emelhetik a véralvadási zavarok előfordulásának lehetőségét. Használatuk mellett megnő az érelzáródással járó vérrög-képződés valószínűsége (trombózis-kockázat). A népesség néhány százaléka olyan genetikai eltérést hordoz, amikor ez a kockázat más úton is emelkedett. Az ilyen páciensnek esetén a hormonális fogamzásgátlás sajnos nagyon nagy mértékben emeli a trombózisok előfordulásának gyakoriságát. Szerencsére ezek az állapotok vérvizsgálattal szűrhetők. Ha először szeretne hormonális módszerrel védekezni, feltétlenül ajánlott egy előzetes konzultáció, és a szükséges vizsgálatok elvégzése.

Emellett előfordulhat májműködési zavar, vízvisszatartás (ödéma), testsúlygyarapodás, fejfájás (akár migrén), és libidócsökkenés is. A laborvizsgálatokon túl ilyenkor mindig érdemes szakemberrel konzultálni – egy jól átgondolt gyógyszerváltás megoldhatja ezeket a problémákat.

A szájon át szedhető tabletták mellett a másik módja a hormonok szervezetbe juttatásának a hüvelygyűrű és a bőrre ragasztható tapasz. Sajnos ez utóbbi forgalmazását az Európai Gyógyszerügynökség felfüggesztette, de az eredeti készítmény kivonása után most a Richter Gedeon Gyógyszergyár újabb tapaszos megoldáson dolgozik.

A hüvelygyűrű egy kb. 6 cm átmérőjű, puha, rugalmas gyűrű, amit a hüvelybe helyezve a folyamatos hormonbevitel biztosított. Ha házasélet kapcsán a gyűrű zavaró, napi 3 órára el lehet távolítani.

Ha a fentiek tükrében hormonális fogamzásgátlással óhajt védekezni, szívesen átbeszélem Önnel azokat a kérdéseket, amik a leírtak mellett még megfogalmazódtak Önben. Ragaszkodom ahhoz, hogy aki hormonális fogamzásgátló módszert használ, rendszeresen, legalább az éves kötelező szűrések keretében jelenjen meg a rendelőben, nehogy szem elől tévesszük a gátlószer esetleges mellékhatásait.

%d blogger ezt szereti: