Nem hormonális módszerek

Alapvetően nem túl biztos, de jól tanulható, és rendkívül egészséges védekezési módszer a nem hormonális módszerek többsége. Gyakorlott párok olyan hatásfokkal képesek ezeket a módszereket használni, mintha hormonális metódust alkalmaznának, vagy méhen belüli eszközzel védekeznének.

Ilyen például a megszakított közösülés, a naptár-módszer (hivatalosan Ogino-Knaus módszer), a reggeli, ébredési hőmérséklet mérése és a hüvely- (méhnyak-) váladékának vizsgálata, a különféle óvszerek, pesszáriumok és helyi hatású hüvelygélek, -kúpok és -tabletták (pl. Pharmatex). Gyakorlatlan kézben rettenetes a hatásfokuk, de az előírásnak megfelelően, jókor és jól alkalmazva őket, akár kombinálva egymással már kielégítő védelem érhető el velük. Nagyszerű tudója ennek a területnek Cserháti-Herold Janka, aki a hormonmentes.hu oldalt gondozza. Keresve sem lehet nála meggyőzőbb, jobb szakértőt találni, és tudását nem csak a védekezés, de a tervezett gyermekvállalás területén is kamatoztatja. 

Fontos megemlíteni egy másik csoportját a nem hormonális módszereknek. Mindkét ide tartozó metódus műtéti. Az egyik során a férfipartner az, akinek elvágják és elkötik a spermiumokat szállító vezetékeit, az ondóvezetékeket. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben elvégezhető. A hormontermelést, az ondóváladék mennyiségét, minőségét, a libidót nem befolyásolja – egyszerűen sejtmentessé teszi az ondóváladékot. A másik módszerrel a nők petevezetékét kötjük/égetjük el, vagy vesszük ki teljesen. Ilyenkor az ondósejtek útját vágjuk el a petesejt felé, illetve a petesejt méhüregbe való eljutását akadályozzuk meg. A műtét altatással jár, egynapos sebészeti eljárás során, hastükrözéssel végezzük. Szintén nem befolyásolja a hormonok kiválasztódását, a libidót, a ciklust, a vérzést és a változó kor beköszöntét sem.

Mindkét beavatkozás gyakorlatilag olyan, mintha egy mechanikus akadályt tennénk az ondósejtek és a petesejt közé (mintha egy szuperbiztos óvszert viselne valaki szeretkezés közben). Ez annyiból nem igaz, hogy míg az óvszer véd a nemi úton terjedő betegségek nagy részétől, addig ez a módszer nem nyújt védelmet velük szemben.

%d blogger ezt szereti: