Méhen belüli eszközök

Az már eleink előtt is világos volt, hogy ha a hosszú, hónapokig tartó tevekaravánok indulása előtt a nőstény tevék méhébe kavicsot tettek (hogy oldották meg, nem tudom…), azokat nem vesztette el a karaván egy esetleges vemhesség miatt. Ennek cizellált változata a mai méhen belüli eszköz, népszerűbb nevén a spirál (a régieknek valóban spirál alakja volt). Egy kis, általában T-alakú műanyag eszköz, ami nyelére az esetek többségében arannyal futtatott rézhuzalt tekernek. A réz mérsékelten irritálja a méhnyálkahártyát, és megakadályozza a megtermékenyült pete beágyazódását. A méhnyálkahártya sokszor valamivel vaskosabb, mint alapállapotban, ezért a vérzés a méhen belüli eszköz mellett kissé bővebb lehet a szokványosnál. 

Speciális fajtája a réztartalmú méhen belüli eszköznek a rézgyöngy. Feltalálója szerint rugalmassága és kisebb mérete miatt kevésbé irritálja a méh belfelszínét, így a T-alakú méhen belüli eszközökhöz képest kevesebb szubjektív panaszt okoz viselőjének.

A hormontartalmú méhen belüli eszköz korunk találmánya. Alakja hasonló hormonmentes társáéhoz, de szárán egy vakosabb műanyag cső van, amiben a (progeszteron-típusú) hormont tárol, ami onnan apránként kiválva, csak a méh falára, azon belül hat. A nyálkahártya megvastagodását gátolja, és ezzel szintén a beágyazódást akadályozza meg. Mellette alig van, vagy teljesen elmarad a vérzés, hiszen nem alakul ki nyálkahártya, ami lelökődhetne.

Közös jellemzőjük, hogy általában már szült nőknek szoktunk felhelyezni ilyet (bár létezik speciális, mini kivitel mindegyikből, amit fiataloknak is fel lehet tenni). Komolyabban kell venni, ha valami alhasi panasz lép fel mellettük, és 3-5 évente cserélni kell őket. Eltávolításukkal a felhelyezés előtti állapot áll vissza. 

Mindhárom fajta eszközt tartok a rendelőben. Ha bármelyikre igénye van, fél évnél nem régebbi, jó rákszűrés-eredmény és negatív hüvelyváladék-lelet birtokában szívesen felhelyezem. A felhelyezés könnyebb, kevesebb kellemetlenséggel jár, ha a méhnyak kissé tágabb, ez menstruáció alatt következik be. Ezért – bár ez egyeseknek visszatetsző lehet – engem nem zavar, ha vérzik, amikor méhen belüli eszköz eltávolítás/csere/felhelyezés végett jön.

%d blogger ezt szereti: